Complimenten Geven

In mijn zoektocht naar “Welke vaardigheden hebben leerkrachten nodig om het zelfvertrouwen van kinderen te ontwikkelen”, lees ik in How2Talk2Kids over evaluerend en beschrijvend prijzen. Evaluerende woorden als goed, prachtig en fantastisch kunnen een ongemakkelijk gevoel geven en onbedoeld ook een bepaalde druk leggen op prestaties in de toekomst.

Beschrijvend prijzen is teruggeven wat je ziet/voelt en dit bijvoorbeeld samenvat in één woord. Voorbeeld “Je bent al een uur bezig met het leren van je topografie. Dat noem ik nog eens doorzettingsvermogen! Hierdoor leren kinderen wat hun sterken kanten zijn en welke eigenschappen gewaardeerd worden.

Ik ben zelf eerlijk gezegd wel van het evaluerend prijzen. Mijn dochter roept: Kijk eens mam, wat vind je van mijn tekening?’ Fanta…. uhhh Ik zie dat je verschillende kleuren hebt gebruikt, een verrassende combinatie. Dat noem ik nog eens creatief kleurgebruik…..zoiets?!

 Even later: “Mam, ik heb het gehakt er alvast uitgehaald”. “Wat goed van jou!” roep ik onmiddellijk enthousiast! En ik had natuurlijk beter kunnen zeggen wat fijn dat je zo meedenkt!

Het voelt nog gekunsteld aan. Ik bevind bij in het stadium van bewust onbekwaam.

 In het kader van het ontwikkelen en versterken van een positief Zelfbeeld ben ik overtuigd van deze manier van beschrijvend evalueren. Ik geloof dat als we kinderen meer en meer bewust laten worden van hun talenten en op welke manier zij een bijdrage leveren aan een prettige manier van samenzijn, zij veel sterker in hun schoenen staan.

 In het JSW nummer van mei 2014 lees ik een artikel over “Wanneer werken complimenten”. Complimenten verhogen de dopamine in de hersenen en dat geeft een goed gevoel. Maar het ene compliment is het andere niet. Met het ene compliment stimuleer je een growth mindset en met het ander compliment juist de fixed mindset. Als je kinderen vertelt hoe slim, goed in iets of onhandig ze zijn stimuleer je de fixed minste. Complimenten die procesgericht zijn zoals ‘je hebt hard gewerkt’ stimuleren de growth mindset; kinderen gaan hierdoor meer proberen en ontdekken.

In het volgende blog wat leuke oefeningen om met Complimenten aan de slag te gaan in de klas.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s